Wij zien autisme niet als stoornis
Sommige methodieken en instellingen spreken nog steeds van een stoornis of ASS (Autisme Spectrum Stoornis). Wij willen graag af van deze medische en achterhaalde benadering. Wij kijken naar autisme vanuit het neurodiversiteitsdenken. Het is goed om te weten hoe jouw brein werkt. Want elk brein is anders en ook elk brein met autisme is anders.
De Jouw Autisme Methodiek is gebaseerd op ‘anders kijken naar autisme’. Dat betekent dat we vooral willen kijken naar oorzaken van gedrag. Het gaat daarbij niet alleen om ‘anders kijken’, maar ook om ‘anders doen’!
“Het gaat niet om wat je hebt, maar om wat je nodig hebt”
Daarnaast vinden wij het belangrijk om te benadrukken dat je autisme niet in je eentje hebt. Autisme heb je in relatie tot je context. Als jouw omgeving jou goed begrijpt (en jij hen), en je vindt samen een weg met elkaar waarin je gebruik kunt maken van elkaars kwaliteiten, maar óók rekening kunt houden met elkaars kwetsbaarheiden, kom je verder. We noemen autisme daarom geen stoornis, maar een kwetsbaarheid. En dat hebben we in onze psycho-educatie verwerkt De vraag die hoort bij (onze) psycho-educatie is daarbij niet: Wat heb je, en waarin moet jij ‘behandeld’ worden (medisch model), maar wat heb jij nodig om je goed te voelen? Wat kun je zelf doen, en wat kun (en mag!) je aan een ander vragen?
In de Klokhuisaflevering over autisme legt Suzanne Rouwhorst duidelijk hoe een brein met autisme anders werkt, en hoe de omgeving er (ook) voor kan zorgen dat iemand met autisme minder stress hoeft te hebben, en daardoor beter zijn eigen weg kan vinden. Bekijk de aflevering hier.

Onderzoek psycho-educatie autisme van de KU Leuven en Universiteit Antwerpen

Onlangs bleek uit gezamenlijk onderzoek van de Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven) en Universiteit Antwerpen dat er in de voorheen veel gebruikte methodieken voor psycho-educaties voor autisme te veel wordt gefocust op ‘stoornis’. Ook bleek dat educatie niet ontwikkeld is door mensen met autisme zelf. De Jouw Autisme Methodiek is dat wel. Helaas is deze nog niet meegenomen in het onderzoek van de universiteit, maar daar hebben we ze natuurlijk wel naar gevraagd.
De belangrijkste conclusies van het onderzoek over de bestaande* psycho-educatie bij autisme:
*De Jouw Autisme Methodiek bestond al wel, maar is helaas niet meegenomen in dit onderzoek omdat er nog niet genoeg Jouw Autisme Trainers in België met de methodiek aan het werk zijn.
EPANEMA-project
Tijdens het symposium over de nieuwe kijk op psycho-educatie werd gesproken over ‘Neuro-diversiteits affirmatieve psycho-educatie’. Waarin er niet meer gekeken wordt vanuit het stoornisdenken, maar vanuit een meer neutrale blik op autisme, gebaseerd op autistische ervaringen en gebaseerd op autisme ín die maatschappelijke context. Autisme is geen probleem of aandoening van het individu, maar een kwetsbaarheid die zich openbaart in een maatschappij die niet op jou (of op elkaar) is afgestemd. Het symposium is de aftrap voor het EPANEMA-project (Empowering Parents of Autistic children through Neurodiversity-affirmative psycho-Education), waarin een nieuwe psycho-educatie voor ouders ontwikkeld gaat worden.
De Jouw Autisme Methodiek voldoet al volledig aan de nieuwe ‘kijk’ en de aanbevelingen die tijdens dit symposium werden gedaan. Deze aanbevelingen zeggen dat dat goede psycho-educatie moet gaan om:
Hierdoor gaan we elkaar beter zien en begrijpen, en kunnen we sámen een verschil maken voor jongeren met autisme!

“Een nare boodschap”
Autisme zien als stoornis of handicap. Dat is de nare boodschap die ik in de bestaande materialen over autisme steeds maar weer voorbij zag komen. Zowel tijdens mijn werk als autismespecialist en als moeder. Ook mijn dochter kreeg één dag na haar diagnose ‘autisme’ een boekje in haar handen gedrukt met de tekst: “Autistisch, wat nu?!”
Dit is toch niet hoe je jongeren met autisme in hun kracht stelt? Toch was er echt geen andere boodschap te vinden! Het bleef aan mij knagen, dit kon en moest anders. De negatieve cijfers over het welbevinden en de grote uitval van jongeren met autisme versterkten dit gevoel alleen maar. Ik voelde een enorme drive om het anders aan te pakken. Want in anders zijn, ligt mijn kracht.
Deze visie zie je terug in mijn boeken, Vind je eigen weg met jouw autisme, én in de Jouw Autisme Methodiek. Waar de focus ligt op het ondersteunen van jongeren met autisme bij het ontdekken van hun uitdagingen én het ontdekken van hun sterke kanten.
Inmiddels ben ik al een aantal jaar trotse ambassadeur van de Neurodiversity Foundation. Samen maken we de wereld een stukje bewuster en werken we toe naar een samenleving waarin we elkaar kunnen (en willen) accepteren voor wie we zijn. Ook als dat betekent dat je je soms (een beetje) op elkaar aan moet passen.