Suzanne Rouwhorst
Het gezicht achter Jouw Autisme
“Jouw Autisme is de optelsom van alle ervaringen en kennis die ik in mijn leven, werk en opleiding heb opgedaan. Het is mijn missie de wereld anders te laten kijken naar autisme, zodat alle kinderen en jongeren hun eigen weg kunnen vinden, mét hun autisme.”
Dit is het verhaal van…
Een ervaringsdeskundige, laat-gediagnosticeerde ADHD/ PDD-nosser, Master SEN autismespecialist, moeder van een kind met autisme, voorzitter van de Expertgroep Autisme & Onderwijs van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA), auteur van twee boeken over autisme, ontwikkelaar van het Autismepaspoort, trainer over autisme op scholen en voor altijd… juf in hart en nieren.
Al tijdens mijn PABO-opleiding (1992) werd mijn hart gestolen door het speciale kind…
Dat is niet voor niets. In groep drie moesten mijn ouders al op gesprek komen. De leraren zaten met hun handen in het haar. Ik was (te) druk, (te) spontaan en had moeite met grenzen. Achteraf gezien werd enkel gekeken naar wat ik deed, maar niet naar waarom ik dat deed. Inmiddels weet ik dat ik ‘gewoon’ ADHD en PDD-NOS heb, en toen dus ook al had. Ik was geen ‘rotkind’ of vervelend… ik was gewoon anders!
Je zou zeker kunnen zeggen dat ik ervaringsdeskundige ben op het gebied van anders zijn. Sinds een paar jaar weet ik dat zowel mijn man als twee meiden ook (een vorm van) autisme en/of ADHD hebben. Hierdoor weet ik als geen ander dat (samen) leven, leren en werken als je ‘anders bent’ dan de meesten, soms best een grote uitdaging kan zijn. Ik weet dus niet alleen vanuit de theorie en praktijk in het onderwijs, maar óók als partner en ouder ‘van’, wat autisme in het dagelijks leven kan betekenen.
Van juf naar autismespecialist
Gedurende mijn hele loopbaan ben ik mij blijven ontwikkelen richting het ‘speciale’ kind. Op school door mentorschappen aan te gaan, intern begeleider te worden en later faalangsttrainingen te geven. Ook heb ik veel opvolgende studies gevolgd, waarmee ik handvatten kreeg om deze leerlingen nóg beter te begrijpen. Na de opleiding Speciaal Onderwijs, ben ik in het basisonderwijs blijven werken. Mijn gevoel zei dat juist daar zoveel behoefte is aan kennis over ‘speciale’ kinderen.
Als leerkracht en intern begeleider heb ik meer dan vaak samen met ouders, collega’s en soms externe instanties, zitten puzzelen over hoe we deze kinderen de beste ondersteuning kunnen bieden. Dat ik in 2006 moeder werd van een prachtige meisjestweeling, gaf mijn drive om kinderen, én hun ouders, te willen helpen nog een extra impuls. Ik heb mij vaak een ‘vertaler’ gevoeld voor deze kinderen, waarvan het gedrag zo vaak verkeerd werd begrepen.
In 2010 heb ik de overstap gemaakt naar het (voortgezet) speciaal onderwijs. Op het VSO ZMLK werd ik leerkracht van jongeren die naast een verstandelijke beperking, ook autisme hadden. Vanaf 2015 mocht ik als gedragsspecialist mijn collega’s ondersteunen in de zoektocht naar vertalingen van en oplossingen voor de problemen waar hun leerlingen met autisme tegenaan liepen.
Tegenwoordig oefen ik mijn expertise als autismespecialist vooral uit in de vorm van scholing aan professionals en ouders, iets wat ik ontzettend leuk en inspirerend vind. Soms mag ik voor een langere tijd met leerkrachten meelopen, om samen een sterke basisaanpak neer te zetten voor één of meerdere leerlingen met autisme. Dan ben ik weer even ‘juf’, waar ik erg van geniet.
Ook zet ik mij als voorzitter van de NVA Expertgroep Autisme & Onderwijs met trots in om Nederland te inspireren tot ‘Autisme Anders Bekijken’. Wij maken ons sterk voor steeds inclusiever onderwijs, waarin ieder kind verschillend mag zijn en onderwijs kan volgen op zijn of haar manier. En welke manier dat is… Ik hoop dat heel veel jongeren in Nederland dat gaan ontdekken met ‘Jouw Autisme’!
Het Cum Laude afronden van mijn (master)studie tot autismespecialist, en winnen van de onderzoeksprijzen van Fontys ‘Denk groter prijs 2014′ en de prestigieuze NVA-HanneMieke in 2014 prijs waren de kroon op mijn werk.
Autisme ook anders bekijken?
Op de website van mijn bedrijf Spectrumvisie kun je kiezen uit een behoorlijk aanbod aan lezingen, studiedagen, cursussen en workshops. De bevestiging en aanmoediging die ik kreeg om de aanbevelingen uit mijn onderzoek ‘Autisme een andere wereld’ ook werkelijk uit te voeren, hebben mij enorm gestimuleerd om mijn visie te vertalen naar een aantal concrete producten:
Het Autismepaspoort
Wat heeft dit kind van ons nodig om zich goed te kunnen voelen en zich op school te handhaven? Het Autismepaspoort maakt dat in één oogopslag inzichtelijk aan de hand van acht thema’s die een rol (kunnen) spelen in het leven van kinderen met autisme. Je kunt het Autismepaspoort inzetten als overdrachtsdocument of als startpunt voor een observatie, handelingsplanning of consult. Meer weten over het Autismepaspoort? Klik hier.
‘Autisme anders bekijken’ (boek)
Elk kind met autisme is uniek en vraagt om een andere benadering. Het boek ‘Autisme Anders Bekijken’ vraagt de lezer om verder te kijken dan de diagnose en het gedrag dat we in eerste instantie zien. Je leert specifieke behoeften en kwaliteiten van kinderen met autisme herkennen, waardoor je beter (preventief) kunt inspelen op de oorzaken van het gedrag. Dit boek is een toegankelijke vertaling van de uitkomsten uit mijn masteronderzoek.
‘Vind je eigen weg met jouw autisme’ (boek)
Voor het geven van uitleg aan jongeren over autisme, kon ik alleen boeken vinden die autisme beschreven als een stoornis of handicap. Dat kon anders, daarom schreef ik ‘Vind je eigen weg met jouw autisme’. Dit boek helpt jongeren om inzicht te krijgen in de unieke signalen en wegwijzers van hun eigen autisme. Het is geschreven voor jongeren, maar kan ook worden ingezet als psycho-educatie voor en door ouders, leraren of professionals.