Wat is Jouw Autisme?

Samen anders kijken naar autisme

Jouw steentje bijdragen aan onze missie om de wereld anders te laten kijken naar autisme? De Jouw Autisme Methodiek geeft jou de handvatten om jongeren met autisme te ondersteunen bij het vinden van hun eigen weg. Onze complete, evidence-based methodiek kun jij als coach of behandelaar inzetten om doeltreffende psycho-educatie te geven aan jongeren met autisme. Zo kun jij vol zelfvertrouwen aan de slag als ‘Jouw Autisme’ trainer.

Onze kracht ligt in
het anders zijn

Wij zien autisme als een kwestie van anders denken en anders verwerken. Deze visie vormt de basis voor onze vernieuwende methodiek. De Jouw Autisme Training biedt jou de kennis en tools om zelf een psycho-educatie traject vorm te geven voor jongeren met autisme. Het centrale doel van dit traject is dat de deelnemer een reëel beeld krijgt van zichzelf mét zijn autisme. In veertien bijeenkomsten laat je jouw deelnemer kennismaken met veertien belangrijke thema’s*, om zo zijn eigen autisme op verschillende vlakken te leren herkennen.

*Uit mijn prijswinnend masteronderzoek (2015) kwamen acht thema’s naar voren die een belangrijke rol spelen in het leven en de ontwikkeling van jongeren met autisme. Deze thema’s zijn aangevuld met thema’s uit de actualiteit.

Veertien thema’s

Wij hebben jouw hulp nodig!

Alleen de diagnose ‘autisme’ zegt niet veel over wat jongeren nodig hebben om zich goed te voelen en te functioneren op school en/of werk. De Jouw Autisme Methodiek leert jou daarom om in te zoomen op de jongere zijn ‘eigen autisme’. Zo kun jij jongeren passende ondersteuning bieden bij het vinden van hun eigen weg. Om zoveel mogelijk jongeren met autisme te kunnen ondersteunen, hebben wij jouw hulp als ‘Jouw Autisme’ trainer nodig. Alleen samen kunnen we de enorme uitval onder jongeren met autisme terugdringen.

De drie pijlers van Jouw Autisme

Wat de Jouw Autisme Methodiek uniek maakt, is de toegang tot zowel accurate theoretische kennis, aantrekkelijke fysieke materialen als aansprekende digitale werkvormen op het online platform. Een combinatie die je verzekert van een methodiek die werkt.

1. Jouw Autisme Training

Tijdens de basistraining leer je om psycho-educatie te geven volgens de Jouw Autisme Methodiek. Je maakt kennis met de allernieuwste theorie en krijgt praktische uitleg over de toepassing van de methodiek. De training wordt gegeven door autismespecialist Suzanne Rouwhorst, en bestaat uit één dag op locatie en één online terugkommiddag.

De Jouw Autisme methodiek is geaccrediteerd door het Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ), het Kinder- & Jeugdpsycholoog register (NIP K&J ) en de Nederlandse Vereniging voor Orthopedagogen (NPO). Lees hier meer over de de accreditaties.

Om gecertificeerd Jouw Autisme trainer te blijven (en toegang te houden tot het platform) is het nodig om jaarlijks de online terugkommiddag bij te wonen (deze herregistratie wordt apart gefactureerd á 175,- incl. btw). Tijdens deze bijeenkomsten delen we de nieuwste materialen en actuele theorie over autisme. Bekijk hier het uitgebreide programma van de Jouw Autisme basistraining.

2. Jouw Autisme ToolBox

Met de Jouw Autisme ToolBox kun je meteen aan de slag. Deze fysieke box bevat stevige werk- en praatmaterialen die je chronologisch kunt inzetten om je eigen psycho-educatie traject van veertien bijeenkomsten vorm te geven. Je kunt de materialen ook naar eigen inzicht inzetten om thema’s te verduidelijken. Het materiaal is zorgvuldig ontworpen, in samenwerking met jongeren met autisme.

De ToolBox bevat de volgende materialen:

 • Handleiding met lesplanning en werkwijze

 • Tafelklapper met praatplaten voor visuele input

 • Voorbeeld-werkboek voor de deelnemer van het traject

 • Het boek ‘Vind je eigen weg met jouw autisme’

 • 10 wegwijzers om situaties voor/na te bespreken

 • Toerenteller om spanning inzichtelijk te maken

 • Concrete startkaarten om het ijs (weer) te breken

 • Emotiekaarten om emotieherkenning te oefenen

 • Kaarten met afbeeldingen van executieve functies

 • Taakanalyse-oefening m.b.t. executieve functies

3. Jouw Autisme Platform

Als gecertificeerd trainer heb jij na het volgen van de Jouw Autisme Training toegang tot een database met presentaties, animaties, filmpjes, documenten, werkbladen en meer. Deze materialen gebruik je ter ondersteuning en als aanvulling tijdens het geven van psycho-educatie. De animaties zijn exclusief ontworpen voor de Jouw Autisme Methodiek.

De digitale werkvormen worden regelmatig bijgewerkt en aangevuld. Zo heb je de mogelijkheid om steeds nieuwe werkvormen in te zetten tijdens de psycho-educatie. Ook kun je door de ruime hoeveelheid aan materiaal zelf kiezen wat het meest geschikt is voor jouw deelnemer. Het Platform maakt de Jouw Autisme Methodiek compleet.

Waarom kiezen voor Jouw Autisme?

Jouw Autisme ontzorgt. Je ontvangt:

 • Een complete methodiek voor het geven van psycho-educatie aan jongeren met autisme en een duidelijke handleiding voor het organiseren van veertien bijeenkomsten;

 • Een basistraining over de nieuwste inzichten en actuele theorie over autisme, inclusief praktische uitleg over het toepassen van de Jouw Autisme methodiek;

 • De Jouw Autisme ToolBox met stevige werk- en praatmaterialen;

 • Toegang tot het Jouw Autisme Platform met een database aan digitaal materiaal;

 • Vijf gratis Autismepaspoorten en voor ouders korting op de aanschaf van meer;

 • Vermelding als gecertificeerd ‘Jouw Autisme’ trainer op www.jouwautisme.nl;

 • Een jaarlijkse terugkomdag (€ 175,-) waar je alles leert over de nieuwste inzichten met betrekking tot het onderwerp ‘autisme’. Daarnaast ontdek je door intervisie nóg meer mogelijkheden in het gebruiken van de Jouw Autisme Methodiek.

En het belangrijkste… jij maakt het verschil voor jongeren met autisme.

Aan de slag als gecertificeerd ‘Jouw Autisme’ Trainer?

Voor €1.790 krijg jij toegang tot alle kennis en tools die jij nodig hebt om zelf psycho-educatie te geven volgens de Jouw Autisme Methodiek. Deze prijs is inclusief de Jouw Autisme Training, ToolBox en toegang tot het online Platform zolang je gecertificeerd bent.

€ 1.790